Tonka-eiland
Door: Suzanne
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
07 September 2007 | Suriname, Paramaribo
Weer een update vanuit Paramaribo vandaag! Maar eerst even dit: zoals jullie gemerkt hebben lukt het me niet om op alle berichtjes persoonlijk te reageren, maar ik vind het elke keer weer erg leuk om jullie reacties te lezen!! (En Brian de uitnodiging om een keer te gaan salsadansen neem ik graag aan haha)
Afgelopen weekend ben ik op tripje geweest naar Tonka-eiland, alleen de naam al, zou toch zo in een kuifje-stripverhaal kunnen passen? :)
Het is een eilandje in het Brokopondo stuwmeer, en het is hetzelfde meer waar we op uitkeken toen we op de Brownsberg waren. Het is eigenlijk een stuk dal wat onder water is gezet; destijds hebben 6000 mensen noodgedwongen moeten verhuizen. Doordat het op deze manier tot stand is gekomen heeft het een aparte aanblik: er rijzen namelijk duizenden hardhouten bomen op uit het meer (beter gezegd de boomstammen en takken, bladeren zitten er niet meer aan), heel bijzonder om te zien!
Maar laat ik maar even bij het begin beginnen :) Dit keer een 'Surinaams halfuurtje' voordat we met de bus werden opgehaald, en voordat we echt op weg gingen moesten we nog even een reserveband kopen, maar toen konden we dan toch echt vertrekken. Helaas leek het wel alsof het kopen van die nieuwe autoband de goden verzoeken was geweest want...we waren Paramaribo nog niet uit of we hadden een klapband! Gelukkig was het probleem snel verholpen (en we dachten er maar niet teveel over na wat er zou gebeuren als we in het binnenland nog een lekke band zouden krijgen want een ANWB-service hebben ze hier neem ik aan niet :)) en verliep de rest van de busrit, wederom over die stoffige bauxietweg, zonder problemen.
Bij het meer aangekomen werden we met een bootje, manouvrerend tussen de boomstammen (ik zag er af en toe 1 die maar ternauwernood boven het water uitstak, de bootsman moet wel veel ervaring hebben!), naar het eiland gevaren. Het was weer eens een prachtige omgeving waar we verbleven, we hebben ook nog even in het meer gezwommen voor het eerst helder water hier in Suriname dus de piranha's die er zouden zitten (volgens onze gids en dochter van de beheerder konden we dicht bij de kant gewoon zwemmen, je mocht alleen het water niet in als je ongesteld was) konden we in ieder geval aan zien komen :) Overigens bleek de volgende ochtend een Amerikaanse toerist inderdaad een grote piranha te hebben gevangen daar :|, we hielden onszelf maar voor dat hij vast en zeker verder het meer op was gegaan met een bootje.
Er werden weer heerlijke Surinaamse maaltijden bereid, er werd goed voor ons gezorgd! Heb ook nog een 'medische ingreep' moeten ondergaan: ik zag op de heenweg in de bus opeens iets geks bij de nagel van mijn grote teen, en jawel waar ik al bang voor was: een zandvlo (hier sicca genoemd). Deze komen op bepaalde plaatsen voor, ze leven in het zand en kunnen onder je huid gaan zitten en zich daar voortplanten. Vrijwel zeker heb ik hem opgelopen op Galibi (wat betekent dat ik er dus al twee weken mee had rondgelopen, normaal geven die dingen jeuk maar ik had nergens last van!). In ieder geval heeft een andere dochter van de beheerder het beest eruit gepeuterd met een verwarmde naald en alcohol, het had al heel wat eitjes gelegd! :s Dat was dus wat minder maargoed ik ben er in ieder geval vanaf (hoop ik tenminste maar, ze zei dat ik er maar alcohol op moest doen zodat evt. achtergebleven eitjes dood zouden gaan..).
We hebben nog een poging tot vissen gedaan, wel de kleine visjes die als lokaas moesten dienen gevangen maar toen we vervolgens met de hengels in het water stonden hielden de andere vissen het toch voor gezien. Het enige wat er gebeurde was dat kleine visjes aan je benen begonnen te zuigen!
's avonds stak er een flinke wind op waardoor het rustige meer opeens aandeed als de oceaan, wel apart om te zien en je kon vanaf dat moment niet meer met droge voeten vanaf de kant ons huisje binnenkomen en andersom want de golven sloegen over het lage steigertje heen.
Er waren aan het water genoeg bomen om onze hangmat tussen te installeren dus daar hebben we liggen kijken naar de opkomst van de maan, die helemaal rood zag, een mooi gezicht, had het nog nooit eerder gezien! Tevens wederom een prachtige sterrenhemel, ik ben er letterlijk onder in slaap gevallen, werd om 1:45 's nachts opeens wakker! Toen toch maar even binnen het bed gaan uitproberen en de volgende ochtend vroeg weer terug in de hangmat, ditmaal om de zon te zien opkomen boven het meer, prachtig!
Na nog even een dutje en een lekker ontbijt hebben we onder begeleiding van de beheerder van het eiland een wandeling in het oerwoud gemaakt. En we hadden geluk, normaal zag hij daar eigenlijk nooit slangen maar we hebben er 2 gezien! 1 was een lang dun slangetje (lokale benaming was 'swiepie' ) en de ander was nog een jonkie, wat bij nader inzien maar goed ook was, want toen we hem gingen opzoeken in een boekje bleek het een koraalslang te zijn, waarbij beschreven stond 'bite can be fatal', oeps..
Verder kregen we uitleg over allerlei soorten medicinale bomen, zo was er een boom waar 'bloed' (een rode vloeistof) uistroomde als je een kerf in de bast maakte, dit zou werken tegen schimmel. Ook was er een boom die een soortgelijke substantie bevatte tegen eczeem, een boom waarvan de bladeren als je er thee van trekt tegen hoge bloeddruk zouden werken, een boom met 'hoepelolie' voor op nattende wonden en een boom waar een gelei-achtige gel uitkwam die als trekzalf werd gebruikt. Hij vertelde ook over druppeltjes die de indianen in hun ogen deden om met geesten van dode mensen te kunnen praten!
's Middags nog even gezwommen en van de zon genoten, en toen was het rond 15u alweer tijd om terug te gaan naar Paramaribo. Op de bauxietweg maakten we vervolgens nog iets spectaculairs mee: er lag een enorme anaconda op de weg, ongeveer 3,5 meter lang en een dik lijf! Dus wij allemaal uit de bus en foto's maken natuurlijk. Op een gegeven moment begon ie de weg over te steken, gaaf gezicht om te zien hoe zo'n beest beweegt! Toen hij bijna aan de overkant was raakte een jongen zn staart aan en toen vloog ie opeen vliegensvlug het watertje in wat aan de weg grensde. Wel verraderlijk dat zo'n grote slang dus toch zo'n snelheid kan maken!
Verder verveel ik me hier nog steeds geen seconde, de tijd gaat zo snel!! Veel te snel vind ik, 2 oktober ga ik alweer terug naar Nederland!
Liefs Suzanne
07 September 2007 - 18:52
Kim:
Hi Suus,
Wat een verhaal, zeg! Jullie hebben gewoon slangen gezien, wat een bofkonten! Tonka eiland klinkt anders ook fantastisch. Ik mis het surinaamse leventje al verschrikkelijk! Geniet nog maar flink, voor je t weet zit je weer in Nederland.
Dikke kus -
08 September 2007 - 13:46
Marjanneke:
Hee Suus,
Supermooi verhaal weer. Dit keer met een hoop beesten erin: slangen, vissen en zelfs een zandvlo. Balen van die sicca trouwens, maar wel prettig dat je medici/deskundigen om je heen hebt.
Met wie maak je al die tripjes eigenlijk?
Geniet van het land, de cultuur, de mensen en de vrijheid om zoveel te mogen doen in het ziekenhuis.
x MJ -
08 September 2007 - 15:42
Kristel:
Ha lieve Suus!
Poeh, wat gaat de tijd snel als je 2 oktober alweer terug komt naar Nederland! Maar, het lijkt alsof je er optimaal van geniet, met alle uitstapjes daar! Super! Ik vind je echt stoer :) Volgens mij zou ik alles behalve vinden dat ik geluk had als ik een 'one bite can be fatal'-slang tegen kwam. ;) En zwemmen tussen de pirana's (nou ja... bij benadering dan) en die zandvlo! Iew! Maar wel echt super cool wat je daar allemaal meemaakt, ik wil ook!!!
Trouwens: ik vind 'Suske en Wiske & De Toffe Tonka's' ook wel wat hebben :D
Enjoy!
Liefs Kristel -
09 September 2007 - 08:48
Ninne:
Hey vriendinnetje!
Weer leuke belevenissen om te lezen!
Dat van die zandvlo is dan wat minder, en ik hou zelf niet zo heel erg van slangen, maar toch lijkt het wel mooi om ze (van een afstand) te zien!
2 oktober is idd echt al snel ja! Ik vind het wel gezellig als je weer terug bent(een smurfenavond met Suus erbij zou niet verkeerd zijn!), maar ik kan me voorstellen dat jij de tijd veel te snel voorbij vindt gaan!
Succes en have fun!
Liefs Ninne -
09 September 2007 - 12:11
Papa En Mama:
Zo te lezen ben je "Steve Irwin" aan het opvolgen. Binnenkort verwachten we je 1e film op Animal Planet! Hopelijk wordt je wel ouder dan hij, want je weet toch wel hoe hij geëindigd is?.Papa verwacht een geboortefeest als de sicca-eitjes uitkomen, maar ik griezel ervan brrr...
Zorg dat je 3 oktober landt zonder "Exoten" mee te nemen, want Nederland gaat daar streng tegen optreden.Wij kijken al uit naar deze datum, voor jou ligt dat misschien toch anders?
Veel liefs van ons en groeten van je broers.
09 September 2007 - 16:11
Miranda:
Heej meis,
Wat maak je veel mee zeg en wat ga je op leuke tripjes!! Bevalt het werken in het ziekenhuis nog goed? In Maastricht is alles weer begonnen, heb mn 1ste week er weer op zitten. Erg druk maar vooral het keuzeblok International Human Rights bevalt erg goed. Afgelopen woensdag hebben we weer geploeghapt, erg gezellig maar we waren maar met zijn 4en! Meisje geniet nog maar lekker! en ik hoop dat je geen last meer met die teen krijgt.
Dikke kus,
Miranda -
10 September 2007 - 14:39
Anne:
Hoi Suus!
De tijd vliegt inderdaad om! Hier gaat het ook allemaal snel voorbij en je komt inderdaad al weer bijna terug. Gelukkig maar, dan kun je de smurfen avonden weer bijwonen met al je spannende verhalen. Je beleeft wel veel, wat heerlijk dat je gewoon buiten onder de sterren hebt geslapen, dat kun je je hier helemaal niet voorstellen!
Al die medische planten die je hebt gezien? Werken die ook echt? Maken ze daar nu ook nog gebruik van, of is dat meer iets van het verleden? Ik ben wel heel erg benieuwd om alle foto's te zien, het zal daar wel allemaal prachtig zijn. Alleen om het zo te lezen, klinkt het allemaal al supermooi! Hier nog steeds slecht weer en iedereen zit weer aan de studie. Tot snel en vermaak je!
Liefs van Anne -
10 September 2007 - 15:11
Lenie:
Die zandvlo. Ja dat die dingen eitjes leggen in je huid en je dan langzaamaan opvreten. Griezel, griezel, griezel. Onze eerste ervaring met die beestjes, niet persoonlijk hoor, was toen hermans zus met man en kinderen in Nederland was. Een van de kleintjes had blijkbaar ook zo'n vlo uit brazilie meegebracht. Ze pakte het kind ineens op en begon met een naald in dat voetje te peuren. We helemaal verbaast. Wat is die nou aan het doen. Blijk dat meisje ook zo'n vlo onder de huid te hebben. En die moest er natuurlijk uit, want anders zou de ramp niet te overzien zijn. Moeder en kind vonden het allemaal heel gewoon. Ach hier in holland moeten we ons tegenwoordig napluizen op teken, ook van die lekkere kleine parasieten, die je nauwelijks ziet en vaak niet eens opmerkt maar waar je dus ook lekker ziek van kunt worden. En blauwalg en veteranen ziekte. Als we nog even doorgaan is het hier niet minder gevaarlijk dan daar in Suriname. Waar het wel fantastisch mooi, warm en bijzonder is als ik het allemaal lees. Jeetje, als die jongens en meiden om ons heen die geweldige avonturen beleven, prachtige natuur zien, spannende beesten tegenkomen, spetterende tochten maken, heerlijk swingen....alleen daarom zou ik wel een tijdje naar suriname willen, er gaat niets boven een geweldige danspartner die je zoals schrijft, alle hoeken van de bar laat zien. Alsof je vleugels hebt en dan die opzwepende muziek erbij. Ik zie je al over de dansvloer gaan. Zo'n mooie blonde meid en zo'n prachtige, bruine, soepel dansende surinamer. Een plaatje.
Je moet trouwens niet te mooie verhalen schrijven want die twee van ons zijn al zo reislustig.......
Bizar wat je allemaal aan situaties, rituelen en bijgeloof meemaakt in het ziekenhuis. Zoals joost schrijft, het meeste onschuldig, maar ik kan me voorstellen dat je af en toe van verbaziging van je stoel valt en het liefst die mensen gezond verstand zou willen bijbrengen. En die 3-ling is wel helemaal het toppunt. Arme kindjes. Maar misschien waren ze nog jong genoeg om er geen trauma van op te lopen. Hoewel, als ze later vragen gaan stellen, zal er toch een verklaring moeten worden gegegeven en als ze dan horen dat mama of wellicht toch papa hen heeft willen vermoorden. Je moet er maar mee doorleven met die wetenschap.
Jammer voor jou dat de tijd zo snel gaat. Ik hoorde het al van je moeder dat je tijd te kort kwam, maar nu ik je site weer eens helemaal bijgelezen heb, weet ik het zeker. Jij moet echt nog een keer terug, want je hebt lang nog niet alles goed gekeken en uitgeprobeerd. Heb je al weer iets om naar uit te kijken, zeker als het hier in holland straks allemaal weer gewoontjes, saai en niet te vergeten k... weer is.
Geniet er nog van en tot alweer snel.
Lenie en Herman. -
10 September 2007 - 15:47
Mieke:
Lieverd!
Wat een verhalen weer... ik moet eerlijk zeggen dat ik daar geloof ik vet bang zou zijn met al die enge dieren. Ik heb gister al een kwartier op mijn kamer zitten flippen omdat er een sprinkhaan op mijn wasbak zat en ik niet in een straal van 1 meter bij hem in de buurt durfde te komen;) Ik ben dus erg trots op mijn stoere vriendinnetje daar in Suriname!
Ik ga je vanavond even mailen want dat is al schandalig lang geleden en ik heb je veel te vertellen.
Geniet van alle tijd die je daar nog hebt. Al ben je het zelf misschien niet, ik ben blij als het 2 oktober is en jij weer gezellig bij ons terug bent :)
Liefs en een kus van Mieke -
13 September 2007 - 09:33
Mariet:
Heey suzanne,
Wat een belevenis allemaal. Zo te lezen geniet je volop. mocht je nog ooit veranderen van opleiding dan is verslaggeefster voor jou zeker een optie, je schrijven is fantastisch.
groetjes van ons allemaal. x
16 September 2007 - 19:58
Anne-Marthe:
Liever Suus,
Zoals ik hier al lees en hoor, gaat het nog steeds uitstekend met je...! Sorry dat ik niet altijd reageer, maar ben zelf ook erg druk bezig met alles aan de andere kant van de wereld. Maar lees je verhalen met veel plezier! Ik maak de mijne helaas niet zo uitgebreid hahaha! Geen tijd voor!
Hoop dat je nog even geniet van je laatste paar weekjes en zorgt dat je heelhuids en zonder kleerscheuren thuiskomt! Of je moet nog ff via Peru vliegen om mij op te zoeken...! Zou ik geen slecht idee vinden eigenlijk hahaha!
Lieverd, een dikke knuffel van mij! -
18 September 2007 - 13:13
Floor:
Hoi Suzanne, nog even en je bent alweer in Nederland zeg, de tijd vliegt! Zo te lezen heb je het nog steeds naar je zin! Wat een spannende verhalen weer van anaconda's en zandvlooien... veel plezier nog!
Liefs Floor -
20 September 2007 - 06:29
Jennie:
He Suus,
Ik zag al waarschuwende woorden van mijn moeder dat je het niet te leuk moest opschrijven omdat wij anders weer op ideeen zouden komen.... helaas is al te laat... Het klinkt echt geweldig daar en je bent ook superaktief met leuke dingen en je stage! Echt heel erf gaaf. Maar inderdaad over sommige dingen moet je maar niet te hard nadenken (piranha's in het water, geen reservewiel in het binnenland) zolang het goed gaat, gaat het goed toch!!
Meisie nog heel veel plezier de laatste weekjes (gaat toch altijd veel te snel) en geniet er nog van!
Liefs Jennie -
22 September 2007 - 09:06
Oma En Opa Sallevelt:
Lieve Suzanne,
Met zeer veel interesse en genoegen hebben wij jouw verslagen uit Suriname gelezen. Elke mededeling, die jij op internet hebt gezet, muntte uit in duidelijkheid en was uitermate to the point.
De inhoud van jouw berichten uit Suriname was voor ons erg leerzaam en onze kennis van landschap en leefomstandigheden heeft een aanzienlijke verruiming ondergaan.
Wij zijn erg nieuwsgierig naar de avonturen, die jouw reis naar het oerwoud zal opleveren.
Hier gaat alles z'n gangetje; de uiteenlopende indrukken, die jij in Suriname opdoet, zijn voor ons taboe!
De afgelopen tijd eiste een reparatie aan het dak van ons huis onze volle aandacht op. De dakbedekking bleek namelijk de gevolgen van de weersomstandigheden te vertonen. Een gedeelte van de vernieuwing is intussen uitgevoerd; volgend voorjaar volgt een voortzetting van het herstel.
Je ziet, spectaculair nieuws hebben wij niet te melden. Wij zien wel met veel ongeduld en veel belangstelling uit naar het moment, dat jij weer voet op vaderlandse bodem zet.
Lieve Suzanne, probeer ook de luttele weken, die je verblijf in Suriname nog van je terugreis scheiden, succesvol en ontspannend door te brengen.
Een dikke kus en heel veel groeten van oma en opa Sallevelt uit Malden.
P.S.
Door een foutieve computerhandeling van mij bij het verzenden van de tekst van oma's brief is deze helaas verloren gegaan. Ik heb getracht de brief opnieuw samen te stellen, maar de warme inhoud van oma's brief heb ik helaas niet meer kunnen verwezenlijken.
Opa