Vanalles
Door: Suzanne
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
29 Augustus 2007 | Suriname, Paramaribo
Op stage gaat alles nog steeds prima, heb het er nog altijd naar mijn zin! Heb inmiddels ook een blaascatheter ingebracht bij een jongetje van een maand of 6 oud; weer een voorbeeld van een handeling die je in Nederland niet zo snel zou mogen uitvoeren.
En nog steeds val ik soms van de ene verbazing in de andere als het gaat om geloofsrituelen en gebruiken. Zo onderzocht ik laatst een pasgeboren baby op de kraamafdeling, en toen ik de baby weer omdraaide nadat ik hem liggend op zn buik onderzocht had, zag ik een klein stukje papier op zn voorhoofd zitten, dus ik dacht oh daar zal ik hem wel per ongeluk in gelegd hebben dus ik wilde het eraf halen, zegt de arts-assistente dat de moeder dit er juist op heeft geplakt tegen de hik! Gelukkig was de hik al over en was het dus niet zo erg dat ik het eraf had gehaald :)
Nog iets aparts: de kraamverzorgster vertelde me vorige week dat Chinezen de gewoonte hebben hun baby de eerste maand (!!) niet te wassen! Ik weet niet precies waarom, maar ze denken dat de baby niet tegen water kan ofzo want ze schijnen ook heel verschrikt te reageren als de baby op de kraamafdeling wel gebaad wordt. De kraamverzorgster gaf overigens ook aan twijfels te hebben over het wasgedrag van de ouders want de geur van hun schijnt niet altijd even prettig te zijn..
Andere vormen van bijgeloof zijn bijvoorbeeld een blauwe inktvlek op het hoofd van het kind, een touwtje om de buik met een kokertje met daarin een papiertje met teksten, volgens mij om boze geesten te verdrijven, een armbandje waar iets in zit wat heel erg stinkt en de Hindoestaanse gewoonte om pasgeboren kindjes, maar ook soms oudere baby's (zowel jongens als meisjes), het hoofd kaal te scheren bij wijze van een 'nieuwe reine start'.
Op de poli kwam vorige week een drieling van bijna 3 jaar met een bijzonder verhaal; toen we ze onderzochten viel me al op dat ze een litteken op hun buik hadden, de arts vertelde later waar dit vandaan kwam: hun moeder had ze, toen ze nog geen jaar waren, alledrie in de buik geschoten alvorens zelfmoord te plegen. De arts verdenkt echter de vader van deze gruweldaden want er bleek met rechts geschoten te zijn en de moeder was in haar rechter slaap getroffen, terwijl ze zelf linkshandig was..
Maar wonder boven wonder hebben de kindjes het dus alledrie overleefd!
Voor vorige week maandag hadden we met een aantal stagiaires een bijzondere uitnodiging: namelijk om bij de ambassadrice van Nederland op de residentie te komen! Zij wilde zich eens verdiepen in hoe wij stagiaires zich voorbereiden op onze komst naar Paramaribo, of hier nog iets aan te verbeteren is in de vorm van voorlichting, wat wij hier zoal doen, hoe wij het hier ervaren etc. Dus hebben we daar met haar en een aantal andere medewerkers van de ambassade (o.a. de consul) over gesproken. De kok had daarnaast een heerlijke maaltijd bereid en qua drank was er ook vanalles aanwezig, zoals lekkere rode wijn die ik toch alweer een hele tijd niet gehad had!
Over lekker eten gesproken, ik heb inmiddels al twee keer de kookkunsten van Reefani, onze huisbaas, mogen ervaren, en hoewel beide keren een soort impulsacties van zijn kant waren was het heerlijk, dus dat belooft wat voor zometeen, hij is nu namelijk bezig een heel diner voor te bereiden!
Het 'reclamespotje' waar ik een van de andere keren over vertelde is overigens inderdaad op tv uitgezonden, we hebben meerdere reacties erop gehad, o.a. van een van de taxichauffeurs die we vaak bellen, wel grappig! Nu zal het niet meer op tv komen want het feest waarover het ging was afgelopen weekend. Het is er niet meer van gekomen er zelf ook naartoe te gaan, heb namelijk het weekend andere leuke dingen gedaan! Vrijdagavond was Summer Jam 2007, een evenement waar o.a. Lange Frans en Baas B. en Fouradi (kende de naam eigenlijk niet maar hun liedjes kwamen me wel bekend voor!) uit Nederland optraden, en daarnaast nog een paar dans-shows opgevoerd werden door Surinaamse mannen (er deed ook een klein jongetje mee van een jaar of 7 schat ik, zo grappig om te zien hoe hij danste, echt alsof hij al volwassen was! wel heel knap) en Surinaamse vrouwen. Erg leuk!
Zaterdagavond ben ik naar een optreden geweest van Kassav, een band die al in 1979 opgericht is en zogenaamde 'Zouk'-muziek speelt (een bepaalde Caribische muziekstijl), ook dit was zeer geslaagd!
Zondag nog naar het Surinaams Museum geweest waar een expositie over het slavenverleden te zien was, erg interessant.
Van (salsa)dansen kan ik maar geen genoeg krijgen, gisteren afgedanst (en met vlag en wimpel geslaagd :)) dus op naar de volgende cursus! En de manier waarop de Surinaamse mannen me in bijvoorbeeld de 'Uptown' (een salsabar) alle hoeken van de dansvloer laten zien ga ik wel missen als ik weer in Nederland ben!
Laatst had ik voor de eerste keer een kakkerlak op mn kamer, dat was best eng eigenlijk! Ik zat nog even op bed wat te lezen, zie ik opeens vanuit mn ooghoek iets groots en zwarts over mn klamboe lopen! In eerste instantie kon ik nog niet meteen zien of het ding aan de binnenkant of aan de buitenkant zat, gelukkig bleek het het laatste te zijn maar dan nog is het niet echt prettig om zo'n beest op een paar cm afstand van je hoofd te hebben..En toen kwam het probleem, hoe moest ik het wegkrijgen! Doodmaken is dus geen optie (ze schijnen dan hun eitjes vrij te maken dus dan heb je een regelrechte plaag, of het echt zo is daar zijn de meningen over verdeeld maar ik ga het toch maar niet uitproberen) en aangezien het aan de buitenkant zat moest ik toch eerst mn klamboe uit, heb de kakkerlak eerst maar weggetikt voordat ie in mn nek zou belanden bij het uit bed stappen, waarna ie op een kast vloog. Maar bij die beesten is de ellende dat als je je ook maar een seconde omdraait (bijv. om iets te pakken om hem te vangen) het spoorloos verdwenen is als je weer terugkijkt! Eind van het verhaal was dat ik hem niet meer kon vinden en mn klamboe dus maar extra goed onder mn matras had gestopt voordat ik ging slapen (2 dagen later lag ie dood op zn rug voor mn koffer..). Hoop dat het bij deze ene keer blijft!
Zo nu wordt het tijd om te stoppen, het verhaal is weer lang genoeg en ik moet zo naar Reefani!
xx Suzanne
31 Augustus 2007 - 09:16
Marjanneke:
Hee Suzanne,
Laura en ik zijn inmiddels weer terug uit Egypte. We hebben een hele leuke tijd gehad. Het was er erg warm (49 graden celcius in de schaduw), maar met veel water drinken en zonnen in de schaduw is dit wel vol te houden. We hebben mooie dingen gezien zoals piramides, de sfinx, vallei der koningen, musea, koraal, etc. Wel hadden we last van opdringerige mannen, maar na enige tijd wisten we hoe daarmee om te gaan. Zonnebril op, doen alsof je druk in gesprek bent, eventueel een keer lala sjokra (geen idee hoe je het schrijft, maar het betekent nee bedankt) roepen en arrogant voorbij lopen.
In paramaribo gaat alles nog steeds prima zo te lezen. Fouradi, die ken ik wel, mijn broertje kwam hem ook tegen op vakantie in lloret. Ik was eerst helemaal fan van dat nummer '1 ding'.
Hoelang blijf je nog in suriname?
Geniet ervan iig!!!
x MJ -
31 Augustus 2007 - 11:52
Kirsten:
Hey Suus
Wat leuk om al jou verhalen te lezen over je tripjes en belevenissen op stage. Ik kan bijna niet wachten om zelf ook al die mooie dingen te zien en te beleven. Behalve dan die kakkerlakken :)
Liefs, Kirsten -
31 Augustus 2007 - 13:54
Bryan, Fysio Maassen:
Hoi Suzanne,
Leuk om te lezen dat je van salsa je passie hebt gemaakt. Ik dans namelijk ook heel veel en ook voor mij is salsa ook de grote passie.
Probeer daar salsa On2 te leren dansen. vraag maar na wat het inhoud.
Jammer dat je niet tot November blijft want dan is namelijk een grote salsacongress in suriname. www.salsuri.com
We moeten maar een keer samen dansen in maastricht als je weer in nederland bent ok. Vergeet niet om te genieten van the good food daar in suriname. 'Sweety'.
Geniet van de mooie tijd daar en vooral focusen op je studie.
Groetjes en heel veel succes vanuit Boxmeer ( fysiotherapie Maassen)
Bryan( collega van je moeder) -
02 September 2007 - 10:25
Joost:
Hee zus,
Waarschijnlijk had je niet eens rustig kunnen rondlopen op dat feest, want als TV-reclamebabe wordt je natuurlijk telkens herkend ;)
Wat een achterlijke mensen lopen daar af en toe rond zeg, maarja op dat wassen na lijken de rituelen gelukkig onschuldig...
Neem je een paar Surinaamse gerechten mee naar Nederland?
Morgen begint het collegejaar, dus vandaag echt de laatste vakantiedag (nouja met het weer hier kun je toch alleen maar binnen zitten).
Succes weer en hopen dat de kakkerlakken wegblijven! -
05 September 2007 - 14:36
Monique:
Hee Suzanne, Floor (die gelukkig niet zo zo lang in Oeganda was, ik heb haar echt gemist!) wees me op je site en ik heb van je verhalen kunnen genieten. Iedereen is hier ook weer met hun studie begonnen, we krijgen weer het oude ritme in huis. Geniet van al je indrukken,
liefs,
Monique -
06 September 2007 - 14:20
Nina:
Lieve Suus, BS' er (Bekende Surinamer),
wauw, wat een verhalen weer. vooral van de kinderen op je stage. Niet normaal, sommige ouders! Verder klinkt het allemaal wederom super. Op de kakkerlak na dan. Bah, het schijnt toch dat ze zelfs een aanslag met een atoombom kunnen overleven. Ga nog lekker door met werken en genieten en dan zien we je in oktober weer. En blijf schrijven! Mis je!
XX Nina -
06 September 2007 - 16:05
Niek En Jennie:
He nichtje,
super leuk om te lezen allemaal, en ik ben best een beetje jaloers op je..
tot over een maandje of 1 a 2??
X Niek
He suus,
Klinkt super allemaal en ook ik ben best wel jaloers op je.. maar ben heel blij dat je het zo naar je zin heb. En als je terug bent dan wil ik uiteraard alle foto's zien en een lesje salsa van je hebben, want het zal daar wel iets beter swingen dan hier!!!
x Jennie -
06 September 2007 - 18:31
Marij De Best:
Hallo Suzanne,
Wat beleef jij interessante en leuke dingen in Suriname! De tijd gaat snel denk ik: veel activiteiten en allerlei prikkels: geniet ervan.
Onze vakantie was zeer relaxed - maar inmiddels lopen wij weer in het gareel!
Het weer is momenteel niet erg geweldig:grijs en miezerig - ik zou maar daar blijven als ik jou was1
Groetjes uit Boxmeer
Marij -
09 September 2007 - 16:19
Miranda:
oeps had dit berichtje nog niet gelezen, zat al bij de volgende, je schrijft ook zoveel! Wel superleuk hoor!
Maar zo te lezen beleef je nog genoeg avonturen in het ziekenhuis, wat een heftig verhaal over die drieling! En wat gaaf dat de ambassadrice langs kwam. Heel veel succes nog, ik hoop dat je er veel van leert,
veel liefs,
miranda -
11 September 2007 - 08:07
Anniek:
He lieve suus!
Haha wat leuk allemaal weer, haha. Maar weet je zeker dat het de kakkerlak was die je had weggetikt en geen andere?? hihi! Ik mis je wel steeds meer hoor! Maar het is al weer midden september dus het duurt niet lang meer!! (voor jou wel jammer, maar voor je vriendinnen leuk!!!!!)
Dikke xxx Anniek