Trip naar Nickerie en Bigi Pan - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Suzanne - WaarBenJij.nu Trip naar Nickerie en Bigi Pan - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Suzanne - WaarBenJij.nu

Trip naar Nickerie en Bigi Pan

Door: Suzanne

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

03 Augustus 2007 | Suriname, Paramaribo

Zo, eindelijk weer (even) tijd om een berichtje te plaatsen! Dus nu dan (o.a.) het beloofde verslag van het tripje afgelopen weekend.
Zoals al in de titel staat was de bestemming het district Nickerie, dat in het westen van Suriname ligt.
Zaterdagochtend stonden we om 8.00u klaar om met een busje (dat vervolgens op zn Surinaams natuurlijk wel te laat kwam, maar dat mocht de pret niet drukken) opgehaald te worden. Ik zat mooi voorin, lekker ruim en een goed zicht op de weg en de omgeving; ik heb mn ogen uitgekeken naar het landschap en de dorpjes (met allerlei soorten woningen/gebouwen, van echte krotten tot mooie kerkjes) waar we doorheen reden. De weg was grotendeels geasfalteerd en goed begaanbaar, wel regelmatig flinke gaten die de chauffeur echter behendig omzeilde. Ook nog even stil gestaan om een dode slang te bekijken die aan de kant van de weg lag.
Verder zijn we onderweg gestopt in de plaatsjes Groningen en Wageningen, alleen al vanwege de naam grappig om even geweest te zijn.
Na een uurtje of 4 rijden kwamen we aan op de plaats vanwaar we met een bootje (volgens mij heet het een korjaal, een houten, langwerpig en erg eenvoudig bootje, we hoefden nog net niet zelf te roeien; er was wel een motortje op gemonteerd :) ) naar Bigi Pan vertrokken. Bigi Pan betekent letterlijk 'groot meer', en volgens de gids is dit moerassige natuurreservaat maar liefst 68000 hectare groot! En het was echt prachtig. Onderweg zagen we allerlei soorten vogels en ook kaaimannen, de gids had er zelfs eentje gevangen en aan boord genomen zodat we hem goed op de foto konden zetten en aan konden raken!
Na ongeveer een uurtje kregen we ons onderkomen voor de nacht in het vizier: een houten huisje op palen midden op het meer!! Het toilet was een hutje dat via een smal steigertje te bereiken was en was niet meer dan een gat met een wc-bril erop, doortrekken was niet nodig want alles ging rechtstreeks het meer in.
In het hutje werden we aan het snijden gezet, de gidsen bereidden vervolgens alles op een vuurtje. Om te beginnen gefrituurde 'broodvrucht' (een aardappelachtige vrucht) met een pittig sausje erbij, heerlijk! Het avondmaal bestond o.a. uit vis die we zelf zijn gaan ophalen uit netten die de gidsen meteen bij aankomst hadden uitgezet.(nouja zelf, wij zaten in het bootje en de gidsen deden het werk, wij moesten er alleen voor zorgen dat de vissen die in het bootje werden gegooid niet midden op je voeten terechtkwamen :) ) Wel de meest verse vis die ik ooit heb gehad dus!
's Avonds werden de hangmatten en klamboes in en rond het huisje geinstalleerd. Een hele ervaring om een keer op zo'n manier en zo'n lokatie te overnachten. Het avontuur werd compleet toen er, we lagen nog niet eens goed en wel in de hangmat, noodweer (harde regen en onweer) losbarstte! Helaas lag ik net aan de kant waar het een klein beetje inregende maar desondanks toch lekker geslapen!
De volgende ochtend waren we weer bijtijds wakker om nog een stukje van de zonsopgang op het meer te zien. Na het ontbijt, het opruimen van de spulletjes, en nog een rondvaarttochtje over het meer gingen we met de bootjes weer terug naar de plaats waar we de dag tevoren waren opgestapt. Met de bus zijn we nog even langs de Zeedijk in Nickerie gereden (ook een aparte ervaring, je waant je even aan de Nederlandse kust, met als verschil dat hier net voor de dijk palmbomen staan), we hebben nog even gezwommen in een zwembad bij een hotel en tenslotte zijn we weer teruggereden naar Paramaribo, waar we rond 18:30u na een geslaagd weekend weer thuis werden afgezet!

Wat betreft de stage, dat is nog steeds erg naar mijn zin! We maken volgens mij wel de langste dagen van alle co-assistenten hier (die in andere ziekenhuizen stage lopen) maar de tijd vliegt op zo'n dag meestal wel om. Maandag wel wat heftigs meegemaakt op de afdeling; een meisje van 2 jaar overleden, dat was geen prettige aanblik... Maargoed helaas horen die dingen er soms ook bij. En gelukkig maak je ook veel leuke dingen mee op zo'n afdeling.

En voor de mede-Grey's-Anatomy-fans: een van de chirurgen in ons ziekenhuis hier heet...Dr. Burke! Haha echt grappig, ik heb hem wel al aan de telefoon gehad om te overleggen over een patient, maar heb hem nog niet kunnen aanschouwen dus weet niet of hij op Dr. Burke uit de serie lijkt :)

Deze week ben ik begonnen met een salsacursus die 4 weken gaat duren (2x per week 2 uur), erg leuk, we krijgen les op een overdekte steiger bij de rivier!

Voor degenen die mij gemaild hebben, het lukt me nu helaas even niet om te antwoorden, moet er weer vandoor want we gaan zo eten met een groep (overigens zijn de mensen waar ik mee omga bijna allemaal nederlandse co-assistenten), maar ik heb jullie mailtjes wel gelezen, erg leuk, en ik beantwoord ze de volgende keer!

Dit weekend staat er weer een uitstapje op het programma, ik hou jullie weer op de hoogte!

Liefs Suzanne

• 04 Augustus 2007 - 11:33

Andrew:

Hey Suzanne

Ben blij voor je dat je het allemaal zo leuk hebt daar.
    Dat wist ik niet dat er zelfs 'n Groningen en Wageningen in Suriname ligt , moet voor jou denk ik ook wel apart geweest zijn he , toen je daar door heen kwam.
    Dat is toch wel 'n hele eer om zo te kunnen overnachten alleen jammer dat het ging regenen en je net aan de kant lag waar het inregende , maar zoals ik las heb je ondanks dat toch nog lekker geslapen.
    Dat is leuk je , salsa , dat hoor je hier ook steeds vaker dat er mensen zijn die salsa-lessen willen gaan volgen.
    Ik lees je volgende uitstapje wel weer , kijk er weer met plezier naar uit wat je daar zo allemaal mee hebt gemaakt.
    maar ja , het is niet altijd plezier zoals ik las , inderdaad niet leuk van die dood van dat 2-jarige meisje.
    Die dingen horen er inderdaad ook soms bij , maar het is natuurlijk nooit leuk om zoiets mee te moeten maken.

groetjes xxx Andrew.

• 05 Augustus 2007 - 15:38

Irma:

Hee Suzanneke! Ik word echt jaloers bij het lezen van je verhalen, zo mooi moet het daar zijn! Wat een ervaring om op zo'n manier het weekend door te brengen. Geen last van veel insecten gehad?
    Mag je eigenlijk meer doen in Suriname als co-assistent dan in Nederland? Heftig van dat 2-jarige meisje! Lijkt me erg moeilijk, maar helaas zal je dat wel vaker mee gaan maken ja.
    Veel plezier alvast met je volgende uitstapje en ik lees wel weer hoe het is geweest!
    XXX Irma

• 05 Augustus 2007 - 19:53

Mieke:

Suuuuus!
    Wowie, als ik jouw verhaal zo lees word ik wel jaloers.. hoe mooi moet het daar wel niet zijn. Ik moest even aan Expeditie Robinson denken bij jouw beschrijving van die hut en bijbehorend 'toilet' :)
    Vind het echt fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt daar.
    Wel erg om zo'n jong kindje dood te zien gaan, maar helaas zal je dat inderdaad wel vaker mee gaan maken... en gelukkig heb je natuurlijk ook heel veel mooie momenten en kinderen die je wél kan helpen.
    En Dr. Burke? Haha! Dat is echt toevallig. Ben heel benieuwd hoe hij eruit ziet;)
    Ik snap dat je geen tijd had om terug te mailen.. dat komt wel. Ik wacht rustig met geduld (en spanning;)) af, hehe. Wij hebben vandaag voor het eerst in lange tijd weer een 30-graden-dag gehad. Heerlijk op het Waalstrandje en terras doorgebracht én nu al lichtelijk verbrand.
    Meisje, geniet van de mooie tijd daar! Salsaze:)
    Knuffel en kus van Mieke

• 05 Augustus 2007 - 22:51

Loopy Liverlips ;):

Heeeeeeej Zsazsa! :)

Hehe eindelijk de tijd gevonden om ff je site te checken, oei heb al veel gemist! Maar leuk te horen dat je het er zo naar je zin hebt met linkszijdige fietsavonturen, dans-steigers, ware travo's en cucaracha's!

Nederland blijft ook top, 30 graden en Edith Piaff op de achtergrond, lekker relaxed dus :) Morgen beginnen met het ware oogheelkunde, ben ontzettend benieuwd!

Vorige week op een zondagavond (! hoe fout) gestrand in de Alla in de armen van een vrolijk menneke tot schouderhoogte (alleen gedanst hoor, maar woeoeoeoi dat kon die goed) en toen moest ik toch wel weer terugdenken aan onze Alla-avondjes! :)

Weltrusten voor nu, geniet ervan en tot snel!

xx Loopy you know who

• 06 Augustus 2007 - 09:16

Ninne:

Ha lieve Suzanne!

Leuk dat je weer tijd hebt gevonden om een berichtje te plaatsen. :) Het weekendtripje klinkt erg spectaculair! Lijkt me echt een superervaring.
    Goed dat je stage nog steeds bevalt (op dat ene zielige bericht na dan, echt erg) en dat je het naar je zin hebt! Maar jij hebt het echt wel druk zeg! Als je al van die lange dagen maakt, en dan dan ook nog 2x per week 2 uur gaat salsaen! Wel leuk lijkt me dat trouwens.

Veel succes en plezier!
    Tot je volgende berichtje!

KUS Ninne

• 06 Augustus 2007 - 11:12

Nina:

Hoi lief Suzanneke!

Wow wat een verhalen weer! Lijkt me echt een hele ervaring zeg, zo´n bus en boottocht en dan overnachten in zo´n hut. Geweldig! En lees ik dat nou goed, kaaimannen?? Wow! Vet eng!

Schattie, maakt niet uit als je niet terugmailt, zorg maar gewoon dat je heel hard geniet en hard werkt!!

Kus Nina

• 06 Augustus 2007 - 13:11

Irene:

Hee suus

even een kort berichtje vanuit het ziekenhuis hier. Wat een super leuke verhalen, krijg er al helemaal zin in zo om volgend jaar te gaan. Hoe is je huisgenoot? Mag je veel zelf doen in het ziekenhuis?
    hier in venlo is alles relaxed, mogen doen en laten wat we zelf willen op een dag. dan doe ik weer poli, dan visite, pok of OK. Of zoals nu een beetje in de bieb hangen met de andere co's. Missiehuis is ook heel gezellig. vanavond bbq-en en donderdag op stap!

nog heel veel plezier en ik kijk uit naar je volgende verhaal.

liefs irene

• 06 Augustus 2007 - 14:29

Anne-Marthe:

He suzie!
    Wat ontzettend leuk om al die verhalen van je te lezen...Heb heel wat moeten bijlezen aangezien ik net terug ben van vakantie Griekenland (erg warm, tussen de 40-45c de eerste dagen! Maar dat mocht de pret niet deren)! Griekenland was volgens mij lang niet zo mooi als daar bij jou! Ben jaloers... Jammer dat je geen foto's hebt, maar je beschrijvingen zijn top! :P kan me er een goede voorstelling van maken!
    Hier alles nog steeds top, ben bezig met de laatste voorbereidingen voor Peru en druk om iedereen die ik nog wil zien afspraken mee te maken...! De spanning begint hier te stijgen ;)
    Heb je inmiddels dr. Burke al gespot? :P Enneh, al uitgeweest daar? Zit je met veel nederlandse mensen?
    Tell me all about it...!

Tot snel,

Besos, Anne-Marthe
    (spaans begint te komen ;))

• 08 Augustus 2007 - 13:17

Noortje:

Heee Suzanne,

Wat leuk om al die verhalen te lezen van je! Om gewoon jalours op te worden.
    Wat je meemaakt en onderneemt klinkt ook echt gewoon geweldig.
    Mooi dat je het op je stage ook nog zo leuk hebt!
    Ik wens je nog verder een hele leuke tijd toe in Suriname.

Liefs,
    Noortje

• 08 Augustus 2007 - 22:09

Lenie En Herman:

Ha Suusie,

wat een geweldige excursie en ervaring. Lijkt ons geweldig.

fijn dat je het naar de zin hebt op je stage, en inderdaad treurig van dat kindje. Ook al hoort het erbij het is toch ff slikken lijkt me.

Ik heb overigens bij je vorige bericht al een ontiegelijk lange reactie geschreven, dus ik zal het kort houden. Heb ik overigens al de groeten van Opa en Oma Bemmel gedaan. Ik had je eerste berichtjes uitgeprint voor hun (je vader en moeder waren met vakantie) en dat vonden ze hatstikke leuk.

Komend weekend is het Bemmelse kermis en dat zijn we weer in de Plakselaan. Kunnen ze de rest ook lezen. Misschien heeft je moeder dan ook weer zin in een ritje in de hulkie dulkie, of wat was het ook alweer voor een ding.

Je hoort het nog wel een keer.

Succes met je stage, je uitstapjes en eet ze.

Groetjes